Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean-ceard san áit seo tuairm dhá sgór bliadhain oshoin. :- Ag déanamh bricí. San Samhradh bhainadh na daoine doib agus deanadh síad cruach mór de . Annsin chuiread síad cupla asal ag dul thart ar an cruice lé'n a measgadh. Dheanadh síad é sin ar feadh cupla lá. Annsin chuireadh síad isteach i bposcaí beaga é agus sgaradh síad amach é mar món lé'n a thriomadh. Núair a bhíodh sé tirm dheanadh síad crúach mór de, a bhiodh púríní teine ar a mbun. Chuireadh síad teine ins annsin agus dheanadh síad balla creafóige thart timcheall air. Bhíodh an dóib ag dogad mar sin ar feadh cupla lá agus annsin bhíodh siad ina mbricí. Dioladh siad annsin íad ar phunt no cúig sgilling déag.
    Seán Ó Feodhabhra
    Bun an Tobair, Co. na Gaillimhe