Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. San am fadó ní bhiodh ach trí bhéilí ag na daoine.i. bricfeásta, an dinnéir agus an súipéar. Théigheadh síad amach ag obair gach lá timcheall is a sé ar maidin agus d'íosfadh síad an bhricreásta timcheall a h-ocht a chlog. Biodh dinnéir aca timchell a h-aon a chlog sa ló agus an súipéar ar a h-ocht sa trathnóna. Bhiodh na daoine níos fearr agus níos láidre san úar sin na mar tá síad anois agus droch bhéilí a bhíodh aca fataí, bainne agus leite mionn-bhuidhe agus cáca píaise a bhiodh aca. Bhiodh an bord ar taobh amháin de'n teach aca in aice na fuinneóige . Dá mbeadh go leór aca ag dul ag ithe lé chéile thógfadh síad amach é i lár an an tighe. Dá mbeadh duine speicíalta ag teacht chuaca bheadh ruinín beag feóla aca.
    Máirtín Ó Scolaighe
    Na Coitiantaí, Co. na Gaillimhe