Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Suim blíadantá ó shóin sul a rinneadh bóthar an Chorraigh, bhí daoine in "Annac Cuan" agus bhi siad ag dul ar aonach abhí í nGhaillimh. Bhí orra dul i mbhád mar ní raibh aon bóthar ann. Bhí go leór daoine ann ar fadh. Seó cúid dé na dáoine abhí ann. "Seán Uí Cosghair". " Tomhás Uí Cathaill, " agus " Máire Ní Ruadhán." Bhí caoírigh acha sa mbhád fréisin. Núair abhí síad in-aichí lé "gaillimh," Chuir caóire a cos amach thríd an mbád. Tháinic an t-uisghe isteach.
    Fúair fear casógh agus chuir sé sa bpholl é. Annsin bhrúgh sé síos é léis a chos, Acht mó léan núair a bhrugh sé é thuith an clár amach agus chúaidh an bád síos.
    Annsin thosuigh na mná ag sgreadha agus ag Caoíneadh. Bhí cúid acha in an snámh. Snámh mná isteach í mála ollan. Snámh "Seán Uí Cosghair" isteach, acht núair a bhí sé isthigh , chonnaich sé béan amuich ar bhár an uidghe. Snámh sé amach arís acht bátadh é. Báthadh aon féar déagh ar fad
    Pádraic Ó hÉidhin
    Micheál Ó hÉidhin