Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Tá cúig gort ag m'athair agus seo íad na
    h-ainmneacha atá ortha:- Gort Fleartaigh tugadh an t-ainm sin air mar fear darb ainm Fleartaigh a bhí ina chómhnuidhe ann fadó. Gort Baoi, tugadh an t-ainm sin air mar bíonn sé ag féachaint go baoi i gcómhnaí. Goirtín an chapaill, sé an fáth ar tugadh an t-ainm sin air mar sí an chapall a bhíodh ann beagnach an tamall ar fad. Goirtín an coirnéal, sin an fáth ar cuireadh an t-ainm sin air mar tá sé suidhte ar coirnéal an bhóthair. Garraidh mór, mar tá sé go fada agus go leathan.
    Tá cúpla cnuc ar thalamh m'athairse:- Cnoc mór, mar tá sé sáthach mór. Cnuc Mhaitchíos , tugadh an t-ainm sin air , mar bhí fear ina chómhnuidhe ann agus Maitchíos an t-ainm a bhí air.
    Tá bóithrín an freisin, bóithrín cúng mar níl sé leathan.
    Na Coitiantaí, Co. na Gaillimhe