Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Seo ceann de sean-ceardanna a bhí ag daoine Eanach-Cúain fadó:- ag déanamh brící. Seo é an caoí a dhéanadh síad íad bhaineadh síad créfóg lé slúaisead agus é a chúitúgh lé na cosaí agus í a chur ar bord annsin, agus í a mhúaileáil agus í a sgaradh amach sa pháirc lé na thirmiú. Annsin núair a bhiodh síad ann ar feadh cúpla seacthmhaine íad a iompadh chun tuile thirmiú a thabhairt dóibh, agus íad a chrúachú chun go mbeadh síad go geall agus go tirm, agus núair a bheadh síad tirm geallta annsin íad a chruiniú isteach agus tornóg a dhéanamh dhiobhtha agus íad a dhóghú. Ar punt, ar punt is leath-chróin, agus punt is deich-scilling an míle a dhíoladh na daoine íad. Dheanfadh duine timcheall is trí mhíle aca sa lo.
    Máirtín Ó Scolaighe
    Na Coitiantaí, Co. na Gaillimhe