Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Fado bhí capall sídheamhail i locha- phúir Thagadh sí amach gach oidhche go Caisléan - Críobhaigh agus d'íosfadh sí na barraí ar na daoine. Ar deire do ghabh síad í agus chuireadar isteach isteach i stábla í. Thainigh marcaigh an mhaith darb ainm Séorsa De Barra chuaca agus dubhairt sé go rachfadh sé féin ar marcaidheacht uirrthi. Bhí go maith is ní raibh go h-olc , thóg sé amach í agus chuir sé púachóg uirrthi. Chúaidh sé súas bóthar Corrandulla agus bhí sí ag imtheacht go deas réidh. D'imthigh sé leis go d'táinig sé go Leacht-Seórsa. Annsin bhain sé an phúcóg di agus d'féach sí uaithi agus léim sí agus leag sí agus mharbhuigh sí é. D'imthigh sí isteach go Locha-Phúir agus ní fhaca duine ar bith ó shoin í.
    Séamus Ó Scolaighe
    Na Coitiantaí, Co. na Gaillimhe