Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí Naomh Padraig sa tír seo, d'innis ár Slánuighteóra dhó go mbeadh sé an tursach oidhche eicínt agus go dtuitfhead sé ina chodladh agus go gcuirfeadh sé málacht ar an tír seo ac dá mbeadh duine eicínt aige lé na chur ar rud ar bith eile, ní thuitfheadh sé ar an tír.
    D'innis Naomh Pádraig an rud seo d'on mbuachaill a bhí ina éinfeacht leis. Oidhche amháin bhí Padhraig an tursach ar fad agus dubhairt sé leis an mbhuachaill a bhí ina éineacht leis go dthuitfheadh sé féin ina chodladh agus go gchuirfhead sé malacht ar an tír seo, agus é a chur ar barr na luachra. Thuit sé ina chodhladh agus chuir sé an tír seo, agus chuir an mbuachaill ar bárr na luachra é agus ní síad glas ó shoin.
    Máirtín Ó Scolaighe
    Na Coitiantaí, Co. na Gaillimhe