Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Dhéanadh na daoine san am fadó an cleamhnas ag na h-aonaigh tíubharadh cuid dé na daoine airgeadh mar spré. Tiubharfadh cuid eile bá, agus leis an airgead, thiubharadh síad budóg. Do' iad na leathanta póstá a bhí aca na Dé Luain, Deardaoin, agus Dé Sathairn. Lasadh na buachaillí a bhíodh ag an séipéal punnainn tuighe ag geata an t-shéipéíl agus bhíodh punainn lasta ag gach baile ar an mbealach abháile doibh. Cairt na cárr cliabhthán a bhíodh ag na daoine nuá póstá agus an rud ceadhna ag cuid eile do'n na daoine . Bíodh capaill dialait ag cuid de na fir, agus nuair a thagadh na daoine nuá pósta amach as an séipéal thosóchadh siadh ag rith agus an fear a bhéadh ag geata na daoine nuá pósta í dtosach, aige san a bhéadh an onóir. Culaith gorm a bíodh ag na daoine nuá pósta. Déaradh na sean daoine go raibh a t-ádh ar an culaith gorm, agus an mí-ádh ar an cutaith
      1. filíocht
    Pádraic Ó hÉidhin