Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    muinntir a bhíodh ag imirt poll cruinn ar dheánamh cupa ins an talamh le n-a sháil. Chuirfidh an t-sliseóg i n-a seasamh ar a ceann ins an pholl agus an chnag ar chheann na slise ins an pholl mar tá thíos.
    Sheasochadh fear ag an pholl agus an smíste i n-a lámh aige. Bhéadh na buachaillí eile i na seasamh thart i leath-chiorcall os a chómhair amach. Bhuailfeadh sé buille de'n smiste ar an cheann uachtrach de'n t-slis, chaitheadh sé an chnag anáirde agus bhuailfeadh buille de'n smíste uirthí sul a dtuitfeadh sí 'un talaimh agus chuirfeadh amach fad as thiocfadh leis í i n-aice na mbuachall a bhi cruinn thart air. Dá dteigheadh ag fear aca breith ar an chnag sul a dtuitfeadh sí un talaimh, chunntaiseochaidh deich bpoinnte ar sin de'n fhear sin. Annsin sheasochadh an fear