Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

Ar an leathanach seo

1. "Da gcasfaidhe bean lom leisgeamhlach orm idir eadarshudh agus am bricfeásta a deárfadh liom nach rabh bó blighte, préata bainte, bainne ag an t-seascach no bliot ar na cearca, bhuailfinn buille de'n bhleithtín de'n chleithtín, de'n chliabh mhór, de'n bhata crón cham, a bhainfeadh cainnt n-a tórtaidh aistí. Éirigh a bhean a toighe nar chrádaigh Día do chroidhe, nar chaillidh tú fear a'toighe. Tabhair damh léim ghiorrfhiadh de'n im bheag shiúlmeach bhuidhe 'tá seacht mbliadna 'deánamh a shuile 'g iarraidh é ithe, i n-a phionntai, i n-a chártai, i n-a chnagairí mar tcí an rí agat é. Ó na h-abair liom mar dubhairt an droch bean nidé, "Na h-ith an t-arán briste a's na bris an t-arán slán, a's na codlaidh ach oidhche i n-a dteach amháin ar eagla go dtabhairfeadh droch rud ar bith leis thú, mar tóg an t-iolar an t-éan uad'n chirc bháin."
      1. filíocht
    Máire Ní Fhuaruicse