Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

Ar an leathanach seo

1. Bhi fear ann i n-am amháin agus sé an t-ainm a bhi air Garbh Mór. Bhi sé i n-a chómhnuidhe i n-áit a dtugtaoi Las-na-Rón air thall sa Tuirc. Chualaidh sé iomrádh ar Fhianna Éireann agus smaointigh sé go dtiocfadh sé anall go dtabhairfeadh se leis anonn lasta luinge aca go ndíolfadh sé thall sa Tuirc iad mar sglábhuidhthe. Tháinig, Chuir sé a dhruim le crann an t-soithigh agus bhí sé ag stiúradh an bháid le na ladhair mhoir. Nuair a tháinig sé go dtí an cladhach chuir an laoch an long faoi n-a ascail agus tháinig isteach ar thalamh thirm.
    Chonnaic na Fianna é ag teacht agus ghlac siad eagla roimhe agus smaointigh siad go mb'fheárr díobhtha fear a chur 'un cainnte