Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin san áit ar bheir sé ar an chnag agus chaitheadh sé i -aice an phoill í ag déanamh a dhithchill le í chur isteach sa pholl. Dá dtéigheadh aige sin a dhéanamha dhéanamh bhí an fear eile curtha as bonn aige agus ghlacadh sé féin an smíste. Muna rachadh aige an chnag a chur sa pholl tomhaisfeadh an fear a bhí i mbonn o cheart lár an phoill go dtí an chnag agus ca bith fad smíste a bhí annsin bhéadh an oiread sin poinntí curtha i n-a leith sin. Racadh an cluice ar aghaidh go sroicheadh fear éigin an cluiche, céad poinnte de ghnáthach. Ba gnáthach úsaid a bhaint as cloich i n-áit chnag an gultie i n-amanna.
  2. Fiabhras croidhe: Turtóg a gheárradh as an talamh agus síneadh ar do bhéal a's ar do shrón agus d'anal a tharraingt thríd an iúr ar feadh thrí lá. Seo a dheánmah roimh éirge no indiaidh luighe gréine.
    Galar béil: Duine nach bhfaca a áthair
      1. cleachtas an leighis