Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

Ar an leathanach seo

1. Oidhche i seo a mbíodh a lán grinn agus spóirt a gabhail agus tá go fóill nuair a thig sí thart. Oidhche mór cleasann í agus cleachtuighthear mórán gnása pisreógacha agus geasracha. Ta siad a'fhághail báis ins an cheanntar seo anois, acht bhíthear da gcleachtadh go coitcheann go dtí ar na moillibh. Bhí an t-am ann agus chuirfeadh na daoine mórán suime ins na cleasa seo agus bhi sé de chreideamhaint aca gur tuar fíor ar a gcineamhamh iad agus is minic a ghnití iad i n-ainm an deamhain a's an diabhail.
    An tráthnóna sin bhíodh feile i ngach teach. Déanfaidh réidh tráth bhí nach mbíodh bunadh an toighe ro-chleachtuighthe leis. Indiaidh an tráth a chathamh gabhail o solus bheadh ubhlai agus cnónai annsin agus gheobhadh gach duine a chuid féin. Annsin thoisigheadh na