Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a gcuirtí deis ar na toighthe le fáilte a chur rompa. D'éirigheadh bunadh an toighe ag an meadhon oidhche leis an phaidrín a rádh. Is minic a chuala mé é canta gur choir siubhal go h-éadtrom ar bhárraibh do chos an oidhche sin no go rabh anam i ngach traithnín féir dá rabh fás ar an talamh.
  2. Oidhche Nodlag bhíodh na daoine a fhághail réidh le h-aghaidh an fhéile an lá thar na bhárach. Gníodh cuid aca trosgad i rith an lae agus annsin bhíodh féasta aca an oidhche sin. Ar ghabhail o sholus lasfaidh coinneal i ngach fuinneóg sa teach agus cha chuirtí as iad go ndoigheadh siad amach. Deirtear gur i gcoithrim na h-oidhche seo a diultuigheadh dídean de'n Mhaighdeán Mhuire agus do Naomh Iosep agus gur le n-a thaisbeáint da mbíodh sí ar an t-saogal seo anois go mbéadh fáile roimpí i ngach teach
    D. O Baoighill