Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go dtarradh sé go dtí 'plaic'. Ca bith duine a dtitfeadh an focal deireannach ar a chois, chaithfeadh sé an chos sin a tharraingt isteach faoi. Rachadh an cleas ar aghaidh go dtí nach mbéadh sínte amach as ach cos amháin. Ca bith duine é sin cuirfish dallóg air agus rachadh an chuid eile uilig i bhfolach. Annsin chuartochadh an té bhi dallta iad.
  2. Crugaide, cragaide lár mo dhroma-sa lár do dhroma-sa. Ca mhéad méar ar bhocaide-boc.
    Cleas é seo a d'imrimis nuair a bhi mé i mo ghasúr. Chromfadh duine amháin agus sheasochadh duine eile as a cheann agus déarfadh sé an ramas, agus é ag bualadh buille idir an dá shlinneán ar an té bhí crom le gach truime sa ramás. Annsin d'fhosgladh sé a dhorn agus shíneadh i n-áirde méar no dhá mhéar