Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. Páirceanna
    Tá páirc i Maoil an Chóirne sa Rinn agus sé an ainm atá air ná Páirc na Leacht. Ní fheadar aoinne cad é an chúis a thugadh an ainm sin ar acht deir daoine gur taoiseach a chuireadh ann mar chuirfidhe leacht ó's cionn taoiseach fadó.
    Tá páirc eile ann darbh ainm Sprid an Bhairille. Deirtear gur sprid a bhí ann ag dul thímcheall na páirce gach aoidhche ag bualadh bhairille. C[h]uaidh sé isteach i dtig aoidhche agus chaitheadh an sagart a thabhairt ann chun é a chur amach. Fuair mé an sgéal so ó m'athair 56 blian.
    Seán Ó Lonáin
    14
  2. Na Sean-Mhná.
    Bhí beirt sean-b[h]ean ann fadó agus bhí duine muinteardha dóibh tinn. Chuadar chun í a dh'f[h]eiscint agus nuair a bhíodar leath na slighe tháinig cioch. Chuadar sa chlaidhe ó'n chioch agus léim ceannn acu amach agus dubhairt. Níl aon mhaith dhúinn dul á féachaint an(a)ois mar tá sí tar-éis bháis.
    Chasadar ar a sál agus thugadar an bóthar abhaile ortha. Fuair mé an sgéul so ó m'athair. 56 blain
    Seán Ó Lonáin
    14
  3. Tighearna Talmhan
    Bhí tighearna talmhan ann fadó agus bhí sé ina chomhnaidhe sa Sean-Phobal. Oidhche amháin bhí sé ag teacht abhaile ó Dhúngharbhán agus bhí 52 ochair aige chun na daoine bochta a chur amach ar an mbóthar. Bhí ceathrar fear ag baint phrátaí ar thaobh an bhóthair
    Seán Ó Lonáin