School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. Dá mbeadh té istigh agat in cupán ar feadh na h-oidhche agus ar maidin buair a bheadh tú chun do breacfast a itheadh, an té do cimilt de'd súile. Caithfeá é sin a dhéanamh ar feadh trí lá as diadh a chéile. Dá mbeadh an stiff a bheadh laistigh de'n ubh nuair a bheadh sé leath beirthe agus é sin do cimilt de'd shúile agus tamaill bheadh siad leighiste.
      1. cleachtas an leighis
          1. leigheasanna ar ghalair ar dhaoine
    Máire Ní Churraoin
    13
    Baile na Cúirte Theas, Co. Phort Láirge
    Mártan Ó Mathghamhna
    54
    An Rinn, Co. Phort Láirge
  2. Dá mbeadh neanntóga agus gráinne mine agat agus é do bheiriú agus nuair a bheadh siad beiruighthe í do chur in píosa éadaigh agus é do chur le'd dhrom agus é d'fhágaint ann go dtí go mbeadh sé dróidhte agus annsan bheadh sé leighiste.
  3. D'airigh mé seal an oidhche fé dheire mar gheall ar fearaibh a chuaidh ag iascaireacht oidhche Naomh Mártan. Dubhairt gach aoinne leotha gan dul amach sa bhfarrge mar aon bád beag a théigheann amach ag iascaireacht Oidhche Naomh Mártan báithfidhe iad. Ní rabhadar i bhfad amuigh nuair a d'éirigh stoirm úathbhásach agus do bháthadh na daoine agus do dheineadh brus de'n mbád. Níor chuaidh aoinne amach sa bhfarrge ag iascaireacht oidhche