Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear bocht ann fadó agus ceannuig sé péire bróga nua. Chuaidh sé an lá sa ag gearradh aitinn agus péire sean-bhróg a bhí air agus nuair a bhí sé díreach ag tosnú ar é gearradh thug sé scealp den mbilleóg anuas ar a chos agus ghearr sé a ordóg de féin. Chuireadh go dtí an ospidéal é agus an lá a chuaidh a bhean chun é a thabhairt abhaile dúirt sé leí "Bhí an scéal dona go leor ach beadh sé níos measa dá gcuirim mo bhróga nua orm".
  2. Do bhí fear ann fadó agus ní chuireadh aon rud in iúl dó go raibh sióga na liosanna ann. Do bhí sé an oíche seo ag gabháilt thar lios agus bhí fear eile leis. "An chuigheann tú an ceol deas?" arsa an fear eile leis. D'airigh sé é ach níor lig sé air gur airigh sé ar aon chur é agus dúirt sé leis an fear "Níor airigh mé".
    Bhíodar an tarna oíche ag gabhailt thar an lios agus tharraingeadh an fear ná chreid ins na sióga síos san lios agus ní fhacha aoinne ó shoin é.
    Eibhlín Nic Craith
    12
    Cnocán an Phaoraigh Íochtarach, Co. Phort Láirge
    Deaglán Ó Gríobhtha
    52
    Seanchluain, Co. Phort Láirge
  3. Nuair a bhí an teampall thíos ag an Seana Chill á leagadh ag muintir Shasana do tháinigh fuil amach as na fallaí