Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann fadó, agus bhí sí an naomhtha. Gach oidhche bhíodh sí ag siubhal síos agus suas thar an roilig agus bhíodh paidrín 'na láimh aici. Bhíodh sí gléasta in éadach dubh i gcómhnuidhe. An oidhche seo, chuaidh sí go dtí an roilig, agus bhí sé thimcheall a t-aon bhuile déag. Bhí fear ag teacht anuas an Oidhche na Marbh ba eadh é. Shíl an fear gur sprid a bhí ann, bhí guna aige agus lámhaidh sé an bhean.
  2. Bhí fear ann fadó, agus bhí dúil mór aige in feoil. Bhí 32 caoire aige, agus gach lá marbhuigeadh sé caoire agus d'itheadh sé é. Annsan bhí gach caoire marbh acht ceann amháin agus ní leigeadh a máthair do é a marbhú.
    An oidhche seo chuaidh sé anáirde ar an lochta. Oidhche Naomh Mártan ba eadh é. Ní raibh fhios ag an máthair go raibh se anáirde ar an lochta, agus leig sé air gur Naomh Mhártan a bhí ann, 'sé an rud a dubhairt sé ná Is misé Naomh Mártan atá annso anocht, agus muna leigidh tú dod mhach an caoire a mharbhú, geobhaidh tú bás seachtmhain
    Siobhán Ní Lonáin