School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. Bhí Naomh Bríd an-mhaith dos na daoine bochta. Bhíodh sí ag déanamh im. Deineadh sí dó dheag píosa den im agus píosa mór. Sé an brighe atá leis an t-im do roinnt na píosaí ná dhá phíosa déag don dhá easpoil deag agus an píosa mór do an tighearna. Do roinneadh sí an dá píosa déag ar na daoine bochta agus coiméadfad sí an píosa mór di féin.Nuair a raghadh sí fé dhein píosa ime do duine bocht eile bheadh an méid céanna aice.
        1. naoimh
    Máire Ní Dhonnabháin
    13
    Cnocán an Phaoraigh Íochtarach, Co. Phort Láirge
  2. Lá amháin bhí Naomh Pádraig ag gabháilt thar tigh éigin agus bhí madra mór ag muintir an tighe.
    Bhí fhios ag na daoine go raibh Naomh Pádraig ag teacht agus nuair a bhí sé gairid don tigh do scaoil siad an madra amach. Madra fiadhain ba eadh é agus mharbhócadh sé gach aoinne.