School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. Bhí bean ann fadó, sé an ainm a bhí uirthi ná, Máire Leathan. Bhí sí an bocht agus bhí timcheall dhá chéad cearc aici agus ní raibh aon rud aici chun iad a chothugadh. Bhí lios san áit ina raibh sí 'na comnaidhe. Oidhche amháin tháinig sidheóg isteach cúichí agus bhí cróca óir aige. Labhair an bean leis agus níorbh fhada go ndubhairt an sidheóg go dtabharfadh sé an cróca óir di. D'imthigh sé amach agus d'fhág sé an cróca óir sa thig as a dhiaidh. Dubairt sé leis an mbean gan baint leis go dtiochfadh sé thar nais arís.
    An fhaid is a bhí sé imthighe amach ghuid sí an cróca agus chuir sí i bhfolach é. Tháinig an sídheóg isteach a d'fhiafhraigh sé di cá raibh an crósa óir agus dubhairt sé go dtáining sidheóg eile isteach agus gur tóg sé leis é. D'imthigh an sidheóg leis go dtí an lios. Dhein an bhean tig nua agus bhí sí saidhbir as san amach. Fuair mé an sgéal seo ó Labhras Ó Cuidhigic. An Rinn. 60 bliadhain.