Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

Ar an leathanach seo

1. Tuiteann Lá Féile Déaglán ar an 24 adh la de Iúl. Téigeann an-chuid daoine ó an-chuid áiteanna timcheall annso go dtí an pátrún a bhíonn ann.
    Deirtear nuair a bhí Naomh Déaglán ag teacht ó'n Róimh d'fhág sé clog agus leabhar urnaighthe na dhiaidh agus tángadar na dhiaidh ar charraig.
    Tá (-) in Áird Mhóir agus deirtear gur tógadh in aon oidhche amháin é. Tá cloch ann agus dá raghfá fé leighisfí ó pianta a bheadh id dhrom.
    Bhí an chreideamh annse sar tháinig Naomh Pádraig mar bhí Naomh Déaglán ann.
    Fuair mé an sgeal seo ó mmo mháthair. Tá sí 38 bliadain d'aois
    Seán Ó Súilleabháin
    13
    Ráth na mBiníneach, Co. Phort Láirge
  2. Fadó ní raibh aon rud ag na daoine chun dul ó áit go h-áit ach capaill.
    Bhí fear ag teacht abhaile ó Dúngarbhán aon oíche amháin agus bhí capall aige. Bhí sé ag siúl leis an gcapall ag teacht abhaile.
    Nuair a bhí sé imithe píosa léim bean amach thar an gclaidhe agus beir sí air chun é do mharbhú. Bhí scabail ina phóca aige agus tharraing sé amach é agus d'imigh sí.