Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus bhí an-chuid madraí aige. Theodheadh sé amach sa choill ag fiach gach aon lá. An lá seo nuair a bhí sé ag dul amach ghlaodh sé ar na madraí go léir teacht leis.
    Thángadar go léir ach ceann anháin. Glaoch sé air arís ach níor tháinigh sé. Chuaidh sé ag fiach ansan leis na madraí eile.
    Bhí páiste amháin aige agus d'fhág sé 'na dhiaidh sa mbaile é. Nuair a tháinigh sé abhaile um thráthnóna bhí ant-úrlár lán de fuil. Bhí an madra ina luí ar an úrlár agus bhí fuil ar a ceann.
    Ní bhfaogheadh sé an páiste d'fháilt in aon áit. Shíl sé gur amhlaidh a mhairg an madra an páiste. Glaoch sé ar an madra agus mharaigh sé é. Chuaidh sé ag féachaint ansan an bhfaigheadh sé an páiste d'fháilt.
    Fuair sé é ina codladh agus mactíre marbh in aice leis. Tháinigh brón air ansan mar chíl sé gur amhlaidh a mhairg an madra an mactíre nuair a bhí sé ag iarraidh an leanbh do marbhú.