School: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

1. (continued from previous page)
    dó. Chuir sé an bainne síos in a phócha agus rith sé abhaile leis. Nuair a thainig sé abaile bhí an bainne uilig dóirte. "Ó a Amadáin Móir ars an mháthair, "tuige nar chuir tú ar do ceann é" "Deanfhaidh mé sin aris," ar seisean, An t-seachtmhain in a dhiaidh sin. Doibrigh sé le fear a bhí ag díol ime. Ar oidhche Dé Sathairn thug an fear mioscán ar a ceann mar dubhairt a mháthair leis a dhéanamh leis an mbainne. Thosuigh an t-im ag leaghadh ar a ghruaigh agus nuair a cuaidh sé abhaile bhí an t-im millte ar a ghruaig. "Ó a Amadáin Móir" cénfáth nár thug tú in do laimh é?" "Deanfhaidh mé sin an chéad uair eile," ar seisean. An t-seachtmain in a dhiaidh sin.
    Doibrigh sé le fear a bhí ag díol, ag oidhche Dé Sathairn thug an fear gamhain dó. Thug sé an gamhain in a laimh mar dubhairt a mháthair
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Máire Ní hÓistín