School: Seanafarachán (roll number 12646)

Seanadh Farracháin, Co. Galway
Seán Mac An Ríogh

an gclaidheamh agus an fathach do mharbhú.
    Fuaidh an fear aríst go dtí an gearr-chaile arais agus d’imthigh siad leo go bhfaca siad solus i bhfad uatha. “Imthighimís linn go dtéighimid go dtí an solus sin” ars an fear. D’imthigh leó agus d’imthigh leo go dtáinic siad go dtí an solus seo. Istigh i dteach beag a bhí an solus agus bhí an teach seo go suarach taobh istigh.
    D’feistigh siad béile dóibh féin agus nuair a bhí siad réidh fuair siad araon áit le codhladh dóibh féin. Chuaidh gach duine aca a chodhladh dhó féin. Phós siad in a dhiaidh sin agus bhíodar ann bhocht acht nár tháinig trí ba taobh amuigh do’n doras lá amháin le’n a mbleaghan. Bligh siad na ba agus uaidh sin amach thiocfadh na ba seo maidin agus tráthnóna len a mbleaghan.
    Annsin lá amháin tháinig siad agus trí laoghtha leó. Rinneadh sgioból do na gamhnaibh agus bhí neart bhainne le thubhairt doibh. Annsin thosuigh na gamhna ag borradh is ag fás agus níorbh bhfada go raibh tréada beithidheach ag an mbeirt nua phósta is bhíodar saidhbhir sáthach ón lá sin amach.
    Eibhlín Breathnach
    Togha na Lín.