School: Seanafarachán (roll number 12646)

Seanadh Farracháin, Co. Galway

Nach aoibhinn do na héininí a eirigheas go hárd
    'S a cómhnaigheas le cheile ar aon chraobhóigín amháin
    Ní hí sin fearacht agamsa is mo chéad mhíle grádh
    Is fada ó 'na chéile a mairighid gach lá.
    Tán t-amhrán seo an choitchianta san áit. Ó Cháit Seóighe (15 bl.) a fuair mise é. Chuala Cáit ó 'na máthair é. Sgríobhadh é ar an 28-X-'36.
  2. An Gearán Bán
    Bhí triúr drishiúir ann uair amháin agus ní raibh sa teach leo acht iad féin. Bhíodh siad ag sníomh agus ag cárdáil agus agus ag déanamh bréidíní. Bhí garrdha beag cabáiste aca agus bhí rud eigín d’á ithe. Aon lá amháin dubhairt an drithiúir ba shine go dtiubhradh sí an túirne amach sa ngarrdha agus go ndéanfadh sí aireachas ar an ngarrdha. Chuaidh sí amach agus thosuigh sí ag sníomh. Bhí go maith. Ní raibh sí i bhfad ag sniomh nuair a tháinig gearán bán agus thosuigh sé ag ithe an chabáiste. Rug sí ar chleith mhaide agus níor corruigh an gearán nó gur bhuail sí de’n mhaide é. Ghreamuigh an maide de’n ghiorrán agus ghreamuigh a láimh de’n mhaide.
    Ansin d’imthigh an gearrán agus agus b’éigin dí é leanamhúint. D’imthigh siad leo no go
    AT0425: The Search for the Lost Husband