School: An Druim (roll number 13528)

An Droim, Co. Galway
Micheál Ó Concheanainn

1. (continued from previous page)
    Dá meadh gan aon báisteach a bheith ann mí Feabhra ní beadh féar ná arbhar ann. Dá deagadh an Márta isteach go dona gabhfadh sé amach go breágh.
    Dá mbeadh croinnte ubhall faoi bláth sa Márta ní beadh mórán ubhall ann an blian sin.
    Dá mbeadh báisteach ann lá le Swithin bheadh báisteach ann ar feadh 40 lá agus dá mbead sé go breágh an lá sin bheadh sé go breágh ar feadh 40 lá.
    Nuair a bhíos an taer dearg thiar tráthnóna bíonn aimsear breágh air, agus nuair a bhíos sé dearg thoir bíonn báisteach air.
    An chéad lá do'n Gaoith adeas agus an tríomhadh lá don Gaoith adtuaidh is fearr.
    Nuair a bhíos na faoilleáin ag ísluí le talamh, bíonn báistreach aor agus nuair a bhíos ma crotacha ag sgréacaighil.
    Nuair a bhíos a dhruim leis an teineadh ag an gcat bíonn droch aimsir air.
    Nuair a bhíos an cat ag scríobhadh le na chosa ar an mballa agus a aghaidh a bheith ó thuaidh ní bheidh sé i bhfad go mbeidh gaoithe adtuaidh ann.