School: An Druim (roll number 13528)

An Droim, Co. Galway
Micheál Ó Concheanainn

1. (continued from previous page)
    an diabhal a bhí ann. Bhí na fir óga ag gáire agus ag magadh faoi na daoine mar gheall ar an gcleas a rinne siad.
  2. Scéal.
    Bhí rí agus a bhean 'na gcomhnuidhe i gcaisleán fadó. Bhí dhá mhac dhéag aca, agus inghean. Tháinig draoidheadóir thart lá agus chuir sé fá dhraoidheacht íad agus chuir sé go dtí an domhan thiar íad. Bhí an deirbhshiúr fá bhrón sa gcaisleán indiaidh a cuid dearbhráthacha. [!] Tháinig proinnsa [!] óg ghá h-iarraidh agus ní raibh aon fhonn uirthí é a phósadh, ní nach b'iongantach dí féin. Tháinig sean-fhear glic go dtí í agus dubhairt sé léithí é a phósadh agus ní raibh sí ag dul ghá phósadh. Cuireadh comhairle uirthí é a phósadh agus phós sí é. Thug sé abhaile annsin í ina theach fhéin in-áit a raibh a chomhluadar ar fad. Agus eisean a bhí ina righ indiaidh a athair. Bhí a mhuintir ar fad sa teach agus eisean an ceann is sine.
    AT0451: The Maiden Who Seeks her Brothers
    Siubhán Nic Dhonnchadha