School: An Druim (roll number 13528)

An Droim, Co. Galway
Micheál Ó Concheanainn

dheargadh chaitfheadh sé nó sí é a a chur as sul dá dtéigheadh sé amach.

Cuireann na daoine píosa chóta dearg i ruball na bó an lá sin.

Dá nightheá do lámha sa drúcht Lá Bealtaine bheadh réidhteach snátha agat.
  2. Síad na trí chéád lá d'Aibreán iad. Bíonn an Márta ag iarraidh sean-ndaoine agus sean-bheithidhigh a chur chun báis. Bhí sean-bhó ann uair. Bhí sí an dona ar feadh an Mhárta. Níor chuir an Márta 'un báis í. Nuair a bhí sé caithte chroch sí a drioball agus thosuigh sí ag rith. D'iarr an Márta trí lá ar iasacht ar an Aibreán, agus chuir sé an tsean-bhó 'un báis. Bhí sé lá ghá cur 'un báis, lá ghá feamadh agus lá ghá cur.

Scéal eile:
    An chéad lá baineadh cuid den fionnaidh di, an dara lá bhí sí níos measa ná sin agus an tríomaidh lá níor fágadh blas ar bith uirthi agus cailleadh í.