School: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mayo
Seán S. Ó Cróinín

1. (continued from previous page)
    mo cuid bó as talamh na bhfathac. Sé an obhair a bheas le déanamh agat na beithidigh a chongbáll ar géaractar mo thalamh féin. Tá triúr fathaigh ar mo theorainn agus bó ar bith liom-sa a théigeanns ar a dtalamhsan eireann [?] siad uirrí agus marbhuigheann siad í, agus Itheann siad í, agus tá mo chuid sé féir ar fad ithte ag a gcuid-san eallach."
    Na bhiodh faitchíos ar bith ort fhaidh is bheas [?[ agus a mbun. Nuair a thiomáin sé na ba amach chonnaic se nac raibh aon féar le nithe acu. Dfhéach se isteach ar thalamh sa bhfathach agus chonnaic sé féar breág ann,
    Chuir sé a dha laimh leis an mballa mór árd, agus leag se bearna mór ann. Ann sin thiomáin sé a cuid bó isteach ar thalamh na bhfathach.
    Ní fada bhí na ba istigh aige nuair a chuala sé cuige torann fuaim agus fothrom. Thainich fathac na dtrí gceann na dtrí múineal láidir ramhar "fhúth [?] féasóg" arsan fathach de ghut mór garbh "is mor liom do ghreim thú
    Máire Ní Chinnéide
    An Chrois, Co. Mayo