School: Cill Mheadoin (C.)

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliosáin

1. Fadó bhí fear ann, agus gréasuidhe dobh ead é. Ní raibh mórán airgead aige. An oidhche seo bhí daoine ag caint i dtaobh an leprecháin, agus dubhairt síad go mbeadh sé amuigh gach oidhche bhreagh. An oidhche breagh seo dubhairt an greasuidhe go rácha dtí an pairch mór cun an leprecháin a fhághail. Cuaidh sé agus tar-éis tamaill chúala sé "tic" "tic" agus chúaidh se go dtí an áit agus do phreab sé ar an leprecháin.
    Do bhí greim mháith aige air agus dubhairt sé póta óir a thabhairt dó. Dúbhairt an leprecáin cad a déanfadh se leis an óir dá bfhuair sé é. Dubhairt se go dheanfad sé teach nua. Dúbhairt an
    Bríghid Ní Dómhnaill
    Killernan, Co. Mayo