School: Cill Mheadoin (C.)

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliosáin

1. Do bhí bean uasal ann uáir amháin a raibh peata de cat aice. Bhí nós ag an gcat nár mhaith léí (?). Do bhiodh sé ag marbhuigh eán agus ag ithe íádh. Lá amháin fuáir an bean eán ag an gcat. Thóg sí uaidh é agus buail sí é. An céad lá eile chónaich an cat isteach agus éan aige. Leag sé ag cosaibh a mháistreas (?) agus dhearc sé súas go mbeadh sí buidheac do fiu (?) nar ith sé feín an t-éan an t-am seó. Do cheannuigh an bean cloigín agus thug sí do é.
    Do bhí glionar croidhe ar an gcat i dtosach. Ach ba gearr go raibh a mhalairt dé thúrim aige. Thig sé nar raibh aon luch ins an teach.
    Do thosuigh sé ag strioleaidh (?) leis an ribín agus ag iarraidh é a
    Caitlín Ní Bhríain