School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

1. Tá poll mór in aice mo thíghse agus Poll na h-Eascun is ainim do. Seo mar a fuair sé a ainim. Lá amháin do bhí fir ag snámh ann chonnacadar eascú mhór ag dul tímcheall an phoill. Ní fheaca aoinne acu a leithéid riamh. Bhí gruaidh ag fás siar fan a dhrom agus a bheul oscailthe aige. Do rith gach duine as an bpoll agus níor tháinig aoinne ag snámh ann riamh ó shoin mar bhí eagla ortha roimh na h-eascun. Chuir sí scannradh ar fhear acu agus is mó lá d'fhan sé in osbuidéal[?] sar a raibh ann aon obair a dheanamh. Ach fé dheire tháinig feabhas air agus bhí sé go maith airís.
    Tá áit in aice mo thighse agus Cnocán Ban is ainim do. Sé an fáth gur tugadh an ainim sin air ná go raibh fur feur bán ag fás ann. Tá fáine draoithe ann agus deirtear go raibh alán fear beaga ann le deanaighe agus go bhfuair mo shean athair dréimre beag istig sa bhfáine.
    Tá páirc tímcheall leath mhíle óm
    Pádruig Ua h-Úrdail