Scoil: Bun Machan

Íde, Bean Uí Chobhthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    white and bleached in the dark quarry. The men suddenly turned and rushed from the spot. When they reached the road they broke into a run and they did not cease running till they reached their homes.
  2. Do bhí fear ann uair agus níor chaith sé a shaoghal go maith. Nuair bhí sé ag fághail bháis chuireadh fios ar an sagairt. Ní raibh aon gluaisteán ann an uair úd, mar is fadó a thuit sé seo amach. Ar mhuin chapaill a tháinig an sagart acht nuair bhí sé ag gabháil thar reilig d'airigh sé an ceól dob' fhearr dár chuala sé riamh roimhe sin. Ní fhacha sé aon nighe acht mar sin féin, stad sé a chapall chun éisteacht leis an amhrán. D'aithin sé an t-amhrán mar "Cailín eas Crúidhte na Bó" a bhí ar siubhal ag an duine insan roilig. Chuaidh gach aon rud as a cheann acht amháin an t-amhrán. Stad an t-amhrán go tobann agus in a h-ionad bhí duine ag gáire. Chuimhnigh an sagairt annsan ar an bhfear a bhí ag fághail bháis. Chuaidh sé díreach go dtí an tigh ach bhí an fear marbh. Is é an diabhal a bhí ag canadh an t-amhrán mar ba mhian leis anam an fhir bhoicht d'fhágáil agus chuir sé stad ar an sagart. Chuir an
    Mícheál Ó Cobhthaigh
    Baile Uí Dhubháin Thiar, Co. Phort Láirge