Scoil: An Clochar, Cill Ruis

Cill Rois, Co. an Chláir
An tSr. Pól

Ar an leathanach seo

1. Bhí scoileanna scairte 'san dúthaig seo timcheall 80 bliadhan ó'shoin. De Búrca ainm an muinteroa. Tugadh gach páiste pingin dó 'san t-seachtmhain. Bíodh an muinteóir in a chomhnaidhe le muintear na bpáistí.
    Múineadh scríobhnóireacht, léigheamh, áiream insna scoilleanna scairte. Ní raibh na muinteoirí taobhach leis an Gaedealg ach do labharfadh na páistí é. Boscaí a bhíodh mar suidheacán aca, agus fóda móna mar stólaí. Ar slinnte a scríobhad siad. Uaireannta bíodh cloc mhór aca chun scriobhnóireachta.
    Seo scéal mar gheall ar mhúinteor agus fear.
    Bhí an múinteóir in a chomhnuidhe leis an bhfear. Do bhuail sé an buachaill ar scoil an lá sin. Bhí díoghaltais ar an muinteor ó'n bhfear.
    Chuaidh an muinteór suas staire chun dul a chodhladh. Sar a chuaidh an fear a chodhladh chuir sé na corcáin agus buicéad in aice an staire. Bhí madra crosta istigh. Nuair chuaidh an fear a codladh bhí sé ag proiceadh an mhúinteora le biorán. B'éigean do'n mhuinteor teacht anuas chun an teine. Nuair tháinig sé anuas
        1. foirgnimh
    Máire Ní Chonaill