Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí oidhche annso is eadtrach annsúd acu. Oidhche amháin thángadar go dtí com uaigneach cnuic agus luigheadar ann chun codhladhta. Leathadar amach an scárlaod agus tháinig gach saghas bidh anuas air, agus d'itheadar an lán ndóithin. D'fágadar an scarlaod fé chun an chrainn mar ceapadar ná bainfheadh aoinne eile leis iargcúldacht na h-áite.
    Thuit an fear d'á chodhla, a's d'fhan an bhean 'á fhaire. I gceann tamaill chonnaic sí an fiolar mór ag máirneáil san aér. Gan aon choinne aici le faic siúd anuas an fiolar agus sciob sé leis an scarlaod. Scannruig an bhean is dubhairt sí léi féin go mbeadh an fear ar mire nuair a dhúiseóchadh sé is go mbeidís i mbaoghal a mbáis gan biadh is ná sroisfhidís baile cuain go deó. Sciob sí léi máilín bóthair an fhir i ndearmhad in ionad a máilín féin agus siúd léi indiaidh an fhiolair. Lean sí an t-éan gan traochadh. Bhí fhios aici go ndeanfhadh a fear codhla seacht laé is seacht oidhche, mar sin mar a bhí ag gach gaiscidheach d'á shórd an t-am san. Lean sí an fiolar go dtí go raibh an capall bán ag dul fé scáth na cupóige is an chupóg ag teiche uaithe, madraí an bhaile is na madraí alla ag amhastaraig, sean-mhná ag dul chun suip t'réis a ndóithín do chúlchainnt is do thobac. Ach lean sí an t-éan. Chonnaic sí é ag léimrig isteach trí fhuinneóg
    AT0400: The Man on a Quest for his Lost Wife
    Mícheál Ó Guithín