Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'eirig sí chuige agus bhí sí ag gabháil do. Annsan chuimhnig sé ar Sheabhac na Faille Fuaire a's ar a cháirde eile agus ghlaoidh sé ortha. Tángadar chuige go tapaidh agus stracadar as a chéile an tSíamhá. Bhí sé sásta annsan.
    D'oscail an fear doras i seómra ar chúl an tighe agus cad a bhí thiar ann ach triúr cailíní a bhí na bpríosúnaig ag an t-Síamhá.
    "Ó Cabhair Dé chúghainn," arsa na cailíní. Thóg na cailíní suas a gcroidhe agus d'eachtraigheadar do'n bhfear.
    "Thóg an tSíamhá sinne ó Chloch na mBáirneach agus sin ag baint bháirneach agus táimíd annso ó shoin," arsa na cailíní.
    Ghléasadar suas iad féin, an fear agus an bhean agus na cailíní, agus shroiseadar an port go sábháltha.
    Bhuaileadar isteach go dtí tig a muinntire thráthnóna. Bhí fáilte agus fiche ag a muinntir rómpa. Bhí tig mór groidhe tógtha acu as an airgead a bhí deanta acu ar an iasc agus bhí tamall maith ag an mac agus ag a mhnaoi ina bhfochair.
    AT0316: The Nix of the Mill‑pond
    Máire Ní Chéarna