Scoil: Maighros

Maíros, Co. na Gaillimhe
Séamus de Brún

1. Comharthaí na h-Aimsire
    Tá comharthaí áithrid ag na sean-daoine le iad a threorú i gcóir na h-aimsire a bhíos le theacht. Seo cuid de na comharthaí sin agus sí an ghrian an comhartha is fearr.
    An Ghrian
    Má bhíonn sí an bhuidhe agus gan mórán soluis uirthi deir na sean-daoine gur comhartha cinnte bháistigh agus stoirme é sin. Má theigheann sí faoi buidhe bíonn aimsir te tirm air. Má's dearg a ghabhfas sí faoi bíonn aimsir bhreagh nó sioc air.
    Is maith an comhartha í an ghealach freisin.
    Nuair a bhíos fáinne mór thimcheall na geallaighe bíonn stoirm le teacht. Dá mbeadh bearna ar an bhfáinne sin thuaidh comhartha báistighe é.acht dá mbeadh bearna thoir iar bheadh aimsir breagh air.
    Tá na sgamaill ina gcomharthaí chomh maith le ceann ar bith eile amannta.
    Dá mbeadh sgamaill glasa dá gcaitheadh an tréan ar fud na spéartha is comhartha báistigh é. Nuair a bhíos sgamaill ghlas dhubh dá gcaitheadh i dteannta a chéile stoirm a bhíos air. Más ghlas ghorm nó sórt dubh ghorm comhartha tóirnighe é. Níl treo na gaoithe ró chinnte acht mar sin fhéin is minic a bhíos siad ceart.
    Máire Ní Dhonnchadha
    Leitreach Ard, Co. na Gaillimhe