Scoil: Maighros

Maíros, Co. na Gaillimhe
Séamus de Brún

Sa tseanaimsir is arán min choirce is mó a bhíodh ag na daoine.

Is sa mbaile a mheileadh siad an coirce agus is le rud a dtugtaí bró air a dheinidís é. Dhá chloch iseadh bró a mbíonn láimh ar cheann acu. Nuair a bhíodh siad ag meilt an choirce bhídis ag casadh an chloch a mbíodh an lámh air.
    Bhíodh saghas aráin eile acu ar a dtugtaí bocstí. Déantar é sin thart anseo fós agus seo é an a dhéantar é. Ar dtús baintear an craiceann de na fataí agus ansin sgríobtar iad. Baintear an t-uisce asta agus cuirtear síos ar an ngreidill iad le bácáil. Cuirtear marc nó cros ar na cácaí ar fhaitchíos go dtiubhradh na sidheoga leo iad. Dheinidís arán eile as fataí bruithte, mar seo. Nuair a bhíodh na fataí bruithte bhaineadh siad an craiceann díobhagus chuireadh siad min choirce thríd. Ansin chuiridís síos ar an ngreidill é mar a dhéanaidís leis an mbocstí.
    1. táirgí
    Maighréad Ní Chúláin