Scoil: Maighros

Maíros, Co. na Gaillimhe
Séamus de Brún

Ar an leathanach seo

1. Is iomdha caitheamh aimsire a bhíos ag na daoine thart anseo le h-aghaidh laetheannta saoire an t-Samhraidh a chaitheamh. Seo cuid a bhíos ag na buachaillí. Gach Domhnach bailigheann siad i dteannta a chéile le h-aghaidh na gcluichí seo: Ceann an-choitcheannta is eadh asal agus cléibhín. Seo é an chaoi a n-imrightear é: Téigheann duine amháin síos ar a ghlúinibh agus téigeann duine eile ar 'chaon taobh dhe. Suidheann siad síos agus cuireann siad a gcosa suas aar dhruim an té atá ar a ghlúinibh. Beireann siad ar chosa a chéile agus bíon siad ag iarraidh a chéile a ardughadh.
    Is minic freisin a bhailigheann siad na madaí le chéile agus téigheann siad chuig an gcnoc ar lorg sionnaigh. Dá mharbhóchadh siad é bhainfidís an ceann de agus dhíolfaidís é. Faigheann siad coróinn ar a cheann agus deich sgilleacha ar a chraiceann.
    Laetheannta eile is amhlaidh a théigheann siad ag fiadhach coiníní nó girrfhiadhacha.
    Muca mara: Seo é an chaoi a n-imrightear é.
    Téigheann scata buachaillí amach ins an bpáirc agus croman siad síos. bíonn siad i ndiaidh a chéile. Éirigheann an duine deireannach
    Máire Ní Dhonnchadha
    Leitreach Ard, Co. na Gaillimhe