Scoil: Clochar na Trócaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúracha na Trócaire

Nósanna na nÉan

Ar an leathanach seo

Sé Dia a chruthaigh na h-éanlaith agus mar gheall ar sin tá orainn gan díogbháil a dhéanamh ortha. Is beag tír ar fúaid an domhain nach bhfuil éanlaith ann. Tá dhá shaghas ann, éanlaith tighis, agus éanláith fiadháin.
Siad na h-éanlaith is mó atá coitchianta ina dhúthaigh féin ná an spideóg, an lon-dubh, an smólach, an colúr, an snag, breac, agus an dreoilín. Bíonn an chuid is mó de's na h-éanlaith againn an blían ar fad ach amháinan fhainleóg, an chuach, agus an traona, a théigheann go dtí tíortha eile. Is ionghantach an cuma a théigheann na h-éanlaith. Fanann said go mbíonn an oidhche ann agus annsin tagann siad go dtí balla ard. Imnighid leo as an balla sin i lár na h-oidhche go dtí tíortha eile. Ní imtigheann an chuach go dtí go mbíonn gráinne cruinntheachta, grainne eórna, agus gráinne seagal aicí 'na ghob. Is i mbarraibh na ngéag a dhéineann an chuid is mó de na h-éanlaith a nead ach amháin an chúach.

Máire Uí Laoghaire
Pádhraig Ó Laoghaire