Scoil: Clochar na Trócaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. Ní raibh aon dochtúirí sa gceanntar fadó agus nauir tháinig galar ar duine bhí air leigheas d'fhághail dó féin. Is le luibheanna áirighthe a dheineadar galar a leighsiú sa t-sean-aimsir. Is amhlaidh a dheineadar luibheanna a mheasgadh le na chéile.
    Núair tháinig tinneas fíachail ar dhuine sé rud a rinne sé ná frog a mharbhú agus a chos a chur isteach in a bhéal. D'fhág sé an frog in a bhéal ar feadh leath-uaire agus núair thóg sé an cos amach bhí an tinneas fíachail imthighthe.
    Nuair a bhí craos-galar ar duine, sé rud a rinne sé ná a stoca a cheangal thar timcheall a mhuinéil ag dul a chodhladh dhó. Núair a dhúisigh sé ar maidin bhí air é féin a nigheadh le h-uisge beirbhighthe agus tar éis sin bhí an galar imthighthe.
    Núair bhí triuch ag duine sé rud a rinne sé ná bíadh a bhí fágtha tar éis firéid d'fhághail agus é d'ithe. Bhí an triuch imthighthe l'ar na bhárach. Cúpla míle
      1. cleachtas an leighis
    Máire Uí Laoghaire