Scoil: Clochar na Trócaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. Cartrún an t-ainm átha ar mo cheanntar dhúthchas. Tá sé i mbarúin Cill Tartan agus i gConndae na Gaillimhe. Tá seacht tíghthe ann agus triochadh is ceathair daoine in á gcomhnuidhe ann. Sé clann dé Bhúrca an clann is coithceannta i gCartrún.
    Sé triochadh is ceathar daoine níl acht fear amháin athá tar seachtmadh bliana daois agus tá sé i ndán Gaedhilg a labhairt agus sgéalta gaedhilge agus sgéalta Béárla a innsint. Pádruigh Ó Laoghaire átha mar ainm air. Bhí alán tíghthe i gCartrún acht níl le feiscint anois acht a bfothracha. Chuaidh an cuid is mó de na daoine go h-Americe agus annsin thuith na tíghthe síos.
    Tá Cartrún suidhthe in aice le Cinn Mhara agus tá a ainm curtha síos i dhá amhráin. Tá sé curtha síos san amhrán seo
    "I bFoighis dí Cinn Mhara dhom fé Bhealtaine Bheag Bhuidhe" agus i Péarla Connamara nó" go bfaighidh sí a n-ualach i gCinn Mhara ar an dtráigh".
    Talamh mhaith athá anna gus tá cnocha ann freisin agus carraigeacha móra ins
    Úna Ní Mhoráin