Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

An Cheathrú Bheag, Co. na Gaillimhe
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Tá go leór Ainmhídte fíadhána thart timcheall na h-áite seo. Tá an ginnfhíadh, choinín, loch mór , gránneóg, easóg, sionnach agus go leór Ainmhídhthe eile. Ainmhíde an glic iseadh an sionnach. Iteann sé lachanna, ceirche agus géanna. San oidhche marbhuigheann sé go leór coiníní. Seo í an caoí a bhéarrann sé grimh ortha. Bíonn go leór pollanna ag na coiníní agus shuidheach an sionnach annsin, inaiche an poll. Agus núair a bhíonn na coiníní ag teacht amach ón bpoll marbhuigheann sé gach ceann acha. Agus fághann sé annsin íad í g-cárnán amáin. Ar eirigh an laé tugann sé íad abhaile. Agus bíonn a sháit aighe annsin ar feadh an laé. Ainmidhe an grándha iseadh an easóg freisin. Cúala me go raibh síad sin ins na sídheóga fadhó. Itinn síadh go leór sichíní agus lochanna móra. Ainmhídhe an deas
    Pádraig Ó Cheallaigh
    Seán de Búrca