Scoil: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    as a dheis láimh scaball donn na mbrainsí óir. Nil aon duine a iomchruigheas mo abaid-se, agus a h-iomchur mar is cóir, nach mbéidh séala agam ar a anam ins an ghlóir.
    X
    Mhaighdean bheannaithe is gile nó an ghrian, a Mháthair Dé gan smal.
    Coinnle Muire, Flaitheas Dé go rabh lasta ag an anam ar uair ár mbáis.
    XI
    A Mháire mhilis, an rabh tú i na mháthair ag Dia ariamh? Buaidh na cruinne ag cuid mná shíol Éabha, tiocfaidh na seacht n-aingle ar uair ár mbáis agus tógfaidh suas mise go banntracht Dé agus Rí na ngrás.
    XII
    A Mhaighdean mhodhamhail, mhaiseach, is tú mo lón, mo stór agus mo choiscéim saor o'n t-solas a chuireas sinn ar an eolas go pobal mór na h-airighthe, ar áit a siltear na deora agus a nightear na lámha go dtabhairfeadh sin an t-anam saor go flaitheas Dé agus Rí mhór na h-airighthe.
    XIII
    A Íosa, mhic Íosa agus a athair ó'n t-slóigh a dhóirt fuil do chroidhe agus a cheannuigh go daor í. Bí agam i mo shuidhe, i mo luighe, agus mo chodladh. Go gcuiridh tú na droch smaointidhe malluighthe uilig amach as mo cheann agus is mo chuimhne. Tré rún dó ghrása anuas as na flaithis a sgaoilfear mo chroidhe-sa le carraig go cruaidh.
    XIIII
    A Mháire mhilis atá i n-a suidhe ar an deis láimh bí agam i mo suidhe agus i mo luighe agus go háirid ar uair mo bháis agus go dtógfaidh tú suas mise go ríoghacht Dé Amén.
    Nóra Ní Ghallchobhair
    Mín Lárach, Co. Dhún na nGall