Scoil: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag a bhun. Ins an t-samhradh bíonn cuid mhór uaisle ag déanamh iongantais de'n áit seo, nó tá sé go deas gleoite thart fá dtaobh de.
    An Pháirc Lár:- Seo páirc atá ar fheirm m'athar. Tá páirc Sheamuis Uí Gallchobhair ar an taobh dheas dí, agus páirc Éamonn Uí Gallchobhair ar an taobh eile.
    Na Fearacáin:- Sin píosa beag talaimh agus trí fhosgladh ann agus idir na foscailtí seo fásann féar beag deas glas agus bíonn eallach ag inghilt eatorra.
    An Pollán:- Sin an áit a bhfuil cuid mhór páirceanna beaga indiaidh a chéile. Tá an áit cineál crochta agus tá bun na bpáirceanna cineál (crochta) ina bpoill mhóra fharsainge. Ins an Geimhreadh bíonn locha beaga uisge ag a mbun seo agus shilfeá gur locha iad a bhí ann ariamh.Ghníthear curadóracht ins na páirceanna beaga seo, agus bheir siad bárr maith coirce agus préataí uatha comh maith le rudaí eile nach iad.
    An Sgraith Luing:- Sin áit mhór, bhog nach dtiocfadh le duine nó le gamhain seasughadh ann. Nó dá dtéigheadh siad síos faoithe, go bráth ní thiocfadh siad anios.
  2. Ainmneacha Áiteanna
    Tá siad seo uilig ar an Ardaidh Bhig i bparóiste Chloich-Cheann-Fhaoilidh
    An Dam:- Áit a bhí ag na daoine fadó ag déanamh líon. Bhí sruthán 'na rith ann agus áit amháin bhí an t-uisge stapaidh aca.
    "Árdán mhór Uí Bhaoghaill";- Tugtar an t-ainm sin air siocair gur ag a bhun a bhí teach Uí Bhaoghaill. Is ann fosta a cailleadh an Baoghlach a am laethe breághtha Samhradh ag amarc ar an fhairrge
    An Ardaidh Bheag, Co. Dhún na nGall
    Peadar Ó Briain