Scoil: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar tí é tharraingt isteach tháinig tonn amháin agus thug sí leis é féin agus an t-adhmud. Ní fheachaidh a bhean ní ba mhó é. Tá "Cladach na Luinge" báistighe ar an áit ó shoin.
  2. Báitheadh fear as an Ardaidh Bhig am amháin. Chuaidh sé fhad le teach a rabhthar ag déanamh póitín ann. D'ól sé barraidheacht agus nuair a tháinig an oidhche thug sé aghaidh ar an bhaile. Chuaidh sé ar seachrán agus níór amharc aon duine i n-a dhiaidh; nuair a d'fhág sé teach an phoitín bhí lán-mhara faoi an teach acht bhí sé tráighte. Chuaidh an fear amach ar an tráigh agus shiubhal sé leis nó go dtáinig sé fhad le poll mór uisge a bhí san tráigh. Chuaidh sé amach air agus báitheadh é. Lá thar na bhárach fuairtheas é agus é báidhte.
  3. Bhí beirt fhear ann aon uair amháin agus smaointigh siad go rachadh siad amach ghá nighe féin. D'imthigh an bheirt aca siar go Scoilt-an-Duibhe;
    Sorcha Ní Ghallchobhair
    Mín Lárach, Co. Dhún na nGall