Scoil: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

uilig ag dul treasna ar a chéile.
    "An dóigh le túirne a dheánamh".
    Tá cuid mhór páirteanna ins an túirne. Tá trí cosa faoi agus tá an croidhe i n-a shuidhe ortha. Tá dhá mhaide 'na seasamh ináirde as an chroidhe annsin agus tá seo fá-choinne an roth a chongbhailt i n-a áit fhéin. Tá eiteann ar an túirne fosta agus bíonn an t-eiteann agus an "hec" greamuighthe agus nuair a bíonn an túirne ag sníomh conbhuigheann an "hec" an snáth leis an eitean go rabh sé líonta. Tá lústar ar an túirne annsin fá-choinne an roth a thiomáint. Tá sreangán annsin ag dul ó'n lústar agus thart ar an roth. Is é an lústar an pháirt de'n túirne is mó tábachtach, oibrightear leis an chois é.
  2. Deánamh Brat -Urláir.
    Fear dall as an Árdaidh Bhig a ba ghnáthach a ndeánamh. Ba ghnáthach leis a ghabhail chun t-siopa an cheud uair agus rópaí féir a cheannach. Spíonadh sé na rópaí le na lámhaibh agus ghnidheadh sé féin pleataí díobh. Nuair a bhíodh pleata mór fada deánta aige chuireadh sé i gcionn a chéile é. D'imthigheadh sé leis gach áit fríd an tír annsin agus dhíoladh iad. Bhí sé ábalta aithne idir pighinn agus leithphighinn agus is cuma caidé an píosa airgid a bheurfá dó d'aithnigheadh sé é. Bhí sé ábalta ghabháil isteach i ngach teach gan aon duine a dtaisbeán dó.
    Peadar Ó Briain
    Pádruig Ua Arlaí