Scoil: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. Sgéal
    Fad ó shoin bhí bean ann agus char ghearr sí a cuid gruaige ariamh nó gur fhás sí thar a cuid guailne. Bhí grainín airgid aici agus chuir sí isteach i n-a cuid gruaige é. Ní rabh mórán céille aici agus nuair a chuireadh na daoiní ceist uirthi cá rabh a cuid céille? Deirfeadh sise, 'Tá sí astoigh i mo chuid gruaige. ( Tamall i n-a dhiaidh sin pósadh í agus chonnaic an fear an t-airgead ins an ghruaig). Tamall i n- a dhiaidh sin pósadh í agus chonnaic an fear an t- airgead ins an ghruaig agus thug sé leis é. Tháinig fearg uirthi annsin agus d'imthigh sí amach agus chuaidh sí a chaitheamh cloch ar an teach. D'imthigh seisean leis agus bhí seól aige agus chuaidh sí anáirde air agus bhris sí é. Chuaigh an gamhain a bhí i gcionn an toighe a bhuithrigh agus bhí eagla uirthí go n-inneosadh sé é agus mhairbh sí é. Tháinig an fear agus chonnaic sé an fhuil agus sgairt sé amach uirthi. ' Caidé a chuir an fhuil annsin?'' Arsa an fear. 'Tá arsa sise, 'bhris mise an seól agus bhí eagla orm go n- inneosadh sé é.' ' Tá mé ag imtheacht ar maidin agus chá phillim go maidin'
    ' Leanfaidh mise thú' arsa sise.
    Bhal tarraing an doras amach do dhiaidh' Thóg sí o na h- innsí é agus d'fhág sí ar an chlaidhe é. Nuair a bhí an fear píosa ar shiubhal chonnaic sé beirt fhear agus iad ag iarraidh an teach a thionntódh ar an taoibh eile. ' Is sibh atá amudha' ars seisean. ' Fosgail an doras cúil
    Donnchadh Ó Gallchobhair
    Mín Lárach, Co. Dhún na nGall