Scoil: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Amuigh de'n bhalla." Seo na cnaipí a bhí siad a rádh acht thuig an bheirt fhear gur iad féin a bhí siad a rádh. " Go cinnte is iad atá ann" arsa fear dá rabh ar an taobh amuigh. D'imthigh siad i n-a rith ag innse do gach duine a casadh ortha go rabh deireadh an t-saoghal ann.
    Máire Nic Géidigh, Machaire Rabhartaigh, Gort - an - Choirce
    Seán Mac Pháidín, Machaire Rabhartaigh, Gort - an - Choirce
  2. Sgéal Grinn
    Tháinig bean anuas as Dún-na-Luaithe ta seachtmhain ó shoin go dtí and Fhal-Charrach. Bhí ocht bpunt léithe le fiacha a dhíol. Dhíol sí trí phúnta agus deich sgillinge agus chuir sí an chuid eile de isteach 'na gciarsúir phóca.
    Ag dul suas an cnoc díthe casadh girrfhiadh uirthí agus é i ndol. Thacht sí an girrfhiadh agus chaith sí síos ar an talamh é agus an chiarsúir casta ar a mhuineál. Nuair a bhí sí 'na suidhe d'imthigh an girrfhiadh agus an t-iomlán leis. Ní raibh a dhath le déanamh aicí ach a dhul na bhaile go briste brónach. Deontas an dá phúnta a bhí léithe. Ní fhuarthas an girrfhiadh ó shoin agus is dóiche nach bhfuighthear.
    Séamus Mac Fhionnlaigh, Machaire-Rabhartaigh
    Séamus Mac Fhionnlaigh, Machaire-Rabhartaigh, Gort-An-Choirce